Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek Online Music Report 2004 van de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), een brancheorganisatie die meer dan vijftienhonderd platenmaatschappijen vertegenwoordigt.

Volgens de onderzoekers komt het legale muziekaanbod goed van de grond. Dit naar aanleiding van de successen van onder meer Apple's iTunes en Rhapsody in de Verenigde Staten.

Europa telt momenteel zo'n dertig websites waar internetters, tegen betaling, legaal muziek kunnen downloaden. Volgens de IFPI maakt een half miljoen mensen hiervan gebruik.

Uit het onderzoek (pdf) komt verder naar voren dat de campagne tegen het illegaal uitwisselen van muziek effect heeft. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa beseffen steeds meer mensen dat het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar is.

In de praktijk heeft dit ervoor gezorgd dat het aantal illegale bestanden op internet fors is gedaald, constateert de IFPI. In het voorjaar van 2003 telde de brancheorganisatie nog meer dan een miljard illegale bestanden op internet. Negen maanden later was dit met 20 procent gedaald tot 800 miljoen stuks.

"Wij geloven dat de strategie van de muziekindustrie vruchten afwerpt en dat in 2004, voor de eerste keer, een substantieel deel van de consumenten de overstap maakt naar de legale sotes", aldus Jay Berman, directeur van de IFPI.