Dat meldt Ars Technica. Eerder gaf Bell Canada al toe dat ze haar eigen directe particuliere klanten afknijpt in hun p2p-gebruik. De beheerder gaat nu vóór 7 april ook alle verhuurde lijnen 'managen'.

Onevenredige belasting

Het bedrijf geeft aan dat het hoge verbruik van programma's als BitTorrent en Limewire zorgen voor een scheve belasting van het netwerk, waarbij een klein aantal gebruikers een grote hoeveelheid van de bandbreedte verbruikt. Door de verbinding van de grootverbruikers te vertragen, komt er bandbreedte beschikbaar voor andere gebruikers.

Het afknijpen van bestandsuitwisseling werd eerder ook al door de Amerikaanse provider Comcast min of meer toegegeven. Wat dit geval anders maakt is dat de netbeheerder ook de lijnen afknijpt die ze doorverhuurt.

Woedend

Bedrijven als publiekslieveling TekSavvy zijn daar nu de dupe van. Zij hebben geadverteerd met het feit dat zij hun klanten juist niet afknijpen. Maar vertegenwoordigers van Bell zeggen dat ze zich gewoon aan hun contract houden. Ze zouden het recht hebben om hun netwerk naar eigen inzicht in te richten.

De providers zijn woedend, ook omdat ze er zelf achter moesten komen zonder enige uitleg van Bell. Het afknijpen van bijvoorbeeld bittorrentverbindingen gebeurt steeds meer, bijvoorbeeld door ComCast in de Verenigde Staten. UPC knijpt ook in Nederland grootverbruikers af. Er is alleen nauwelijks zicht op de omvang, inhoud en regels die de bedrijven hanteren.

Lompe censuur

"Onacceptabel en een symptoom van Bell's arrogantie," noemt Damien Fox van de Canadese provider Wireless Nomad de maatregel. "Het is lompe censuur op de internetverbindingen van onze klanten. Bell kan er zeker van zijn dat ze er dit keer niet zonder een goed gevecht vanaf zullen komen."

Met behulp van Google Maps mashup willen gebruikers nu de omvang van de maatregel in kaart brengen. Uitwisselprogramma Azureus is een wiki op haar website gestart waar 'slechte' providers kunnen worden aangemeld.