Canonical stelt dat de nieuwe versie 12.10 van zijn Linux-distributie de basis legt voor waar het in de komende twee jaar heen wil. De vandaag verschenen release (Quantal Quetzal, vernoemd naar de nationale vogel van Guatemala) integreert met internet en clouddiensten.

Zo levert zoekfunctie Dash niet alleen lokale resultaten op, maar ook advertenties van e-commercereus Amazon. Canonicol heeft wel na enige ophef ervoor gezorgd dat deze controversiële feature kan worden uitgeschakeld.

Juju en Charms

De cloudintegratie in de bekende Linux-distributie gebeurt niet alleen voor de desktopuitvoering, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. De variant voor servers is voorzien van verbeterd beheer voor taakverdeling in cloudomgevingen.

De Juju-tool om klussen in de cloud te bestieren heeft nu een grafische interface, om het beheer te vergemakkelijken. Canonical vult Juju aan met bijna honderd nieuwe configuratiepakketten (zogeheten Charms) die een reeks aan applicaties bestrijken: van Memcache en Hadoop tot Tomcat, MongoDB en WordPress.

Verder is Ubuntu 12.10 voorzien van het gedistribueerde bestandssysteem Ceph. Canonical prijst het debuut van deze opslagsoftware aan voor het bewaren en beheren van grote hoeveelheden data, tot aan vele petabytes. Daarbij zou Ceph, dat draait op gewone servers en harde schijven, gebruik van een relatief kostbaar SAN (Storage Area Network) overbodig maken.

Default minder aan

Tot slot is de serveruitvoering van Ubuntu 12.10 voorzien van nieuwe functies om sneller te starten en vlotter te draaien. Dat omvat onder meer de nieuwste release van cloudsoftware OpenStack, die vorige maand is uitgekomen. Het open source-besturingssysteem is ten gunste van cloudgebruik ook enigszins 'uitgekleed'; het heeft default minder applicaties en services (daemons) aan staan. Beheerders moeten zelf kiezen of ze een webserver of database MySQL willen installeren en draaien.