In een blogpost onthult vicepresident OEM-diensten Chris Kenyon dat er een contract met Google is, waarbij Canonical engineering levert. Hoeveel engineers dat zijn, zegt de Ubuntu-maker niet. Maar volgens Computerworld gaat het wel om een groot project.

Hoewel ze vergelijkbare componenten delen zijn Ubuntu en Chrome OS geen concurrenten van elkaar, zegt Canonical. "Ubuntu is een OS voor meerdere doeleinden, en zal zowel web- als native applicaties blijven draaien als OpenOffice, ook zal het geen specifieke hardware vereisen."

Debian

Zowel Chrome OS als Ubuntu zijn afgeleid van Debian. Google heeft Canonical laten weten dat het zoveel mogelijk verder wil bouwen op bestaande componenten en tools uit de open source gemeenschap.

Microsoft uit kritiek op de presentatie van Chrome OS. Redmond vindt alle aandacht vooral prematuur, aangezien de eerste netbooks met Chrome OS pas eind 2010 verschijnen. De softwaremaker ziet in 'het enorme verkoopsucces van Windows 7' dat klanten al een OS hebben dat naar volle tevredenheid werkt.