Twee dagen na de start van de crowdfunding-campagne voor de Ubuntu Edge, tracht Canonical de ingezakte interesse weer aan te jagen met nieuwe, goedkopere prijsplannen. De eerste 5000 toestellen voor 600 dollar zijn inmiddels op, de volgende prijsstap was 830 dollar.

Nieuw leven in crowdfund

Maar alhoewel het project nu al ruim 4 miljoen dollar heeft opgehaald, was het leeuwendeel daarvan in het eerste etmaal, daarna dreigde de ‘donaties’ al snel op te drogen. Over een maand wil Canonical 32 miljoen hebben opgehaald, en die lat ligt heel hoog.

En dus heeft het concern fluks zo'n 10 nieuwe prijsstapjes geïntroduceerd, in een poging nieuwe investeerders binnen te halen. Er zijn nu ook 1250 toestellen beschikbaar voor respectievelijk 625, 675 en 725 dollar en daarna in steeds kleinere stapjes naarboven tot 830 dollar. Wie zich al voor 830 dollar had ingeschreven, krijgt 195 dollar teruggestort aan het eind van de campagne. Het toestel zelf moet ergens in het voorjaar 2014 op de markt komen.

Vlaggenschip

De Ubuntu Edge moet een 4,5 inch HD-smartphone in het topsegment worden, goed geschikt voor het bedrijfsleven. Naast een touchscreen van saffierkristal bij een resolutie van 1280 bij 720 pixels krijgt het toestel een multi-core processor, 4GB aan RAM en opslagruimte van liefst 128 GB.

Er is ondersteuning voor 4G (Dual-LTE) en NFC en er zijn twee camera’s, 8 megapixel achter en 2 megapixel aan de voorkant. Het bijzondere is de touchvriendelijke versie van Ubuntu die de Edge in combinatie met Android draait. Het toestel kan via een dockstation als volledige Ubuntu-desktop werken.

Filmpje over de Ubuntu Edge: