Canonical gebruikt Launchpad om allerlei aspecten van de ontwikkeling van Ubuntu en heel wat andere softwareprojecten te beheren. De code van projecten wordt via de website gedeeld, en vertalers kunnen er samenwerken aan vertalingen van software. Gebruikers kunnen bugs rapporteren zodat ontwikkelaars ze kunnen onderzoeken en oplossen. Kortom, Launchpad is een vrij essentiële component in de ontwikkeling van Ubuntu en ze verlaagt de barrières voor samenwerking. Open source projecten kunnen gratis op Launchpad opgenomen worden, terwijl propriëtaire software voor 250 dollar per jaar van de dienst gebruik kan maken.

Volledig open

Canonical heeft Launchpad ontwikkeld voor Ubuntu, maar tot nu toe was het gesloten software, wat wel eens kritiek opleverde van de Ubuntu-gemeenschap. Vorig jaar beloofde Mark Shuttleworth om de code binnen het jaar vrij te geven. Gisteren was het dan zo ver: Canonical heeft de broncode van Launchpad vrijgegeven. Wie zijn project niet op Canonical's Launchpad wil hosten omdat het onder de controle van één bedrijf viel kan nu zijn eigen Launchpad-server op poten zetten. Meer informatie over de code is te vinden op de ontwikkelwebsite. In tegenstelling tot eerdere aankondigingen dat bepaalde componenten gesloten zouden blijven is toch de volledige code geopend.

Voorlopig alleen op Ubuntu

Opmerkelijk is dat de ontwikkelaars Launchpad niet als softwarepakket distribueren of dat van plan zijn te doen: de enige manier om Launchpad te installeren is de broncode te downloaden via het versiebeheersysteem Bazaar en het te compileren. Voorlopig kan Launchpad alleen op Ubuntu (vanaf versie 8.04) gebouwd en gedraaid worden, omdat het alleen hierop ontwikkeld en getest is. Maar nu de broncode open is, kan iedereen die het op een andere distributie wil draaien de code daarvoor aanpassen. Voor Debian GNU/Linux zou dat alvast niet al te moeilijk moeten zijn.

GNU Affero GPLv3

Canonical gebruikt de GNU Affero GPLv3 voor Launchpad, wat betekent dat iedereen de software op een server kan installeren, maar wijzigingen aan de code moet vrijgeven, ook al draait de gewijzigde Launchpad slechts op een server en wordt de broncode niet gedistribueerd. Wie code bijdraagt moet zijn auteursrechten erop afdragen aan Canonical in een contributor agreement. Op de afbeeldingen en icoontjes gelden auteursrechten om de Launchpad-dienst van Canonical te beschermen. Wie een eigen Launchpad-server wil opzetten, moet deze afbeeldingen vervangen en een andere naam kiezen, want Launchpad is een merknaam. Bron: Techworld