De tablet-interface van Ubuntu werd vanmiddag in een online presentatie van oprichter Mark Shuttleworth onthuld. Er zijn veel overeenkomsten met de Unity-interface van de Linux-distro en dus ook met het begin januari gepresenteerde Ubuntu for Phone.

Nieuw is spraakbesturing met de Ubuntu HUD (Head-Up Display) en de mogelijkheid van meerdere gebruikers op een apparaat. Shuttleworth verwacht dat de eerste tablets met Ubuntu begin 2014 in de winkel liggen.

6 tot 20 inch-apparaten

Met het voorproefje is ook alvast de SDK Preview (Software Development Kit) beschikbaar gekomen voor geïnteresseerde app-bouwers. De nieuwe touch-interface is geschikt voor apparaten van 6 tot 20 inch. Aanstaande donderdag volgt de Touch Developer Preview op Google's Nexus 7 en 10-tablets, terwijl de fysieke presentatie is gepland op het World Mobile Congress in Barcelona op 25 februari.

Klik voor groot

De nieuwe interface houdt de gebruiker voortdurend op een homescreen. Vanuit alle hoeken zijn menu's uitschuifbaar. Daaronder ook het nieuwe 'Side Stage' aan de rechterkant waarbij multitasken met de Ubuntu-phone centraal staat. Aan de linkerzijde kunnen net als op de desktop apps worden geopend, terwijl boven de instellingen zitten en onder de besturing van de op dat moment draaiende app.

App-bouwers warm maken

De volgende stap is het warm maken van ontwikkelaars. Het voordeel is volgens Canonical dat er bij het maken van een native Ubuntu-app de mogelijkheid is geschapen om één app met responsive interfaces voor de verschillende platforms te bouwen. Volgens de Ubuntu-maker liggen er al duizenden apps in hun softwarecentrum klaar en werken er ook al honderden ontwikkelaars aan nieuwe mobiele apps voor Ubuntu.

Canonical hoopt nu eerst op hardwarepartners die tablets draaiend op het mobiele OS willen fabriceren. Het geeft daarvoor de benodigde specificaties alvast vrij. Er zijn twee mogelijkheden; een entry-level tablet met een schermgrootte tussen de 7-10 inch (dualcore Cortex A15 architectuur) en de high-end 10-12 inch tablet met quadcore A15 of Intel x86. Beide modellen moeten ondersteuning bieden voor multitouch en krijgen geen fysieke knoppen.