De Linux Foundation stelt zichzelf tot doel om het gebruik en de ontwikkeling van Linux te stimuleren en de adoptie ervan te versnellen. De stichting telt 35 leden waaronder IBM, Red Hat en Novell. Vorige week werd ook VMware al lid van de organisatie.

Het is opvallend dat Canonical nu pas tot de organisatie toetreedt. De oprichter en multimiljonair Mark Shuttleworth zit al sinds vorig jaar in de board.

Ubuntu

Canonical is de 'sponsor' van Ubuntu, een Linux versie die vooral bekend staat om zijn desktop distributie, maar tevens beschikt over een serverversie en software voor Mobile Internet Devices. Canoncial biedt tegen betaling professionele ondersteuning voor Ubuntu.

Standaardisatie

De Linux Foundation stimuleert onder meer de standaardisatie van Linux. In het verleden heeft de groep onder meer de ontwikkeling van een Linux versie met een hoge beschikbaarheid en van een versie met extra zware beveiliging geco├Ârdineerd. De Linux Foundation staat ook aan de basis van Linux Standard Base. Deze standaard moet ervoor zorgen dat verschillende Linux distributies genoeg op elkaar lijken zodat applicaties op meerdere distributies kunnen draaien.

De stichting biedt tevens juridische bescherming en ondersteuning aan ontwikkelaars, en biedt een reiskostenvergoeding aan zelfstandige ontwikkelaars zodat zij beurzen en vergaderingen kunnen bijwonen.