Tegelijkertijd met de aankondiging van de crowdfunding campagne voor de financiering van zijn eerste eigen smartphone, ontvouwt Ubuntu-maker Canonical nog eens zijn visie achter het personal computing van de toekomst. De Ubuntu Edge moet als smartphone de basis worden voor het draaien van desktopomgeving Unity op alle apparaten.

In de video legt Leann Ogasawara, Kernel Engineering Manager van Ubuntu, uit hoe een Ubuntu-smartphone via een dockstation met een HDMI-kabel een “full native OS” op de desktop levert. Omdat de Edge nog gefinancierd moet worden met behulp van crowdfunding, is deze proof-of-concept met een Nexus 4.

Dualboot met Android

Daarvoor komt Ubuntu for Android beschikbaar. Via deze applicatie kunnen bestanden en data zoals het adresboek, belgegevens en SMS/MMS-berichten worden gedeeld tussen Ubuntu en Android. De nieuwe versie van Ubuntu is ontworpen om samen met Android op multicore smartphones te draaien. Na aansluiting start de volledige Ubuntu desktop op. De rest van de tijd draait de telefoon gewoon op Android.

De mobiele variant van Ubuntu werkt zonder fysieke of softwarematige knoppen. Via swipen aan de zijkanten verschijnen de menu’s. Links zit zoals ook op de desktop de Ubuntu Launcher, rechts alle openstaande apps, boven de notificaties en systeeminstellingen en onder de tools en menu’s.