Ondanks de aanpassingen, die op 21 november ingaan, blijven Casema-abonnees volgens de kabelaar in vergelijking met andere isp's 'veruit de grootste bandbreedte' voor gratis nieuwsgroepen houden. De limieten hebben uitsluitend betrekking op het verkeer met de Casema-newsserver, zo benadrukt het bedrijf. Het overige verkeer blijft ongelimiteerd.

Uit eigen onderzoek blijkt dat een kleine groep abonnees (met een Multi- en Midi-abonnement) zo’n excessief beroep op de newsserver doet dat andere abonnees daar last van kunnen hebben.

Mega- en Maxi-abonnees blijven de beschikking houden over vier threads van elk 512 kbps en hebben een nieuwsgroepenlimiet van respectievelijk 200 en 100 GB per maand. Multi krijgt twee threads van elk 512 kbps en een limiet van 50 GB. De abonnees van Midi tot slot krijgen een thread van 512 kbps en een limiet van 10 GB.

Het instellen van de limieten heeft gevolgen voor een kleine groep van zo’n 1500 gebruikers die gezamenlijk goed zijn voor maar liefst 70 procent van het nieuwsgroepenverkeer, zo stelt Casema.

Casema is overigens niet de enige provider die last heeft van een kleine groep gebruikers die een zwaar beroep doet op de news-servers. Andere providers namen al eerder maatregelen.