Het nieuwe abonnement, Wanadoo Cable Easy geheten, gaat 19,95 euro per maand kosten. Daarmee is het voor mensen die nu nog inbellen via de telefoonlijn, aantrekkelijk om over te stappen, meent Casema. De kabelaar volgt hiermee @Home, dat eerder deze zomer met een goedkoop instapabonnement kwam. @Home Budget kost 17,95 per maand.

Casema beroept zich op onderzoek waaruit blijkt dat de gemiddelde dial-up abonnee in Nederland 23,80 euro per maand kwijt is aan telefoontikken en het abonnementsgeld voor de provider.

Prijzen voor adsl 'lite' abonnementen liggen doorgaans nog een stuk boven de 19,95 euro die maandelijks voor Wanadoo Cable Easy betaald moet worden. Bij providers als Zon, Planet Internet en HCCnet kost het goedkoopste abonnement tussen de 30 en 35 euro.

Trager

Daar staat tegenover dat Wanadoo Cable Easy wel een stuk trager is dan adsl. De maximale downloadsnelheid is 80 kbit per seconde en de maximale upstream bedraagt 32 kbit per seconde. Ter vergelijking: bij de meeste 'lite' pakketten van adsl-aanbieders ligt de snelheid op 256/64 kbit per seconde. Alleen @Home Budget is met 64 kbps nog trager.

"We richten ons met name op de consumenten die wel 24 uur per dag online willen zijn, maar de prijzen van de bestaande kabel- en adsl-abonnementen te hoog vinden", aldus Gradus Vos van Casema.

Vos kan geen garantie geven dat de prijs voor het abonnement in de toekomst niet omhoog zal gaan. "Maar de groep waarop we ons richten, is heel prijsgevoelig. Die mensen stappen makkelijk over bij een prijsverhoging."

Binnen twee jaar verwacht Casema 70 procent van de bestaande 'inbelinternetters' in het verspreidingsgebied van de kabelaanbieder binnen te halen.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 9:20 uur:</b> Informatie over @Home toegevoegd.</i>