Nieuwe technologieën kwamen in het verleden vaak uit Japan: NFC heeft daar vlot bewezen dat het breed inzetbaar is en NFC-betalen werd in 2012 en 2013 hard gepusht door NTT DoCoMo. Verder kennen we het land van opmars in robotica en de supersnelle treinen die daar in de jaren 60 al in gebruik werden genomen.

Maar ondertussen is het land grotendeels blijven steken in het pre-internettijdperk - ondanks een stevige infrastructuur. De fax en het cassettebandje zijn nog altijd veelvuldig aanwezig in het bedrijfsleven. De reden is volgens de BBC dat het MKB heerst in Japan. Die upgraden apparatuur nauwelijks en software van 10 jaar oud is eerder regel dan uitzondering.

Data per post verstuurd

Technologieën als VoIP en online opslag worden nauwelijks ingezet door deze organisaties en er zijn limieten op mailboxen. Faxen wordt zelfs bij enkele bedrijven gestimuleerd om IT-systemen te ontlasten. De multinationals vernieuwen, maar het MKB beslaat 99,7 procent van het Japanse zakelijke domein.

Deze bedrijven zijn conservatief of zelfs luddiet, zo meldt een Japanse IT-consultant. Sommige sturen zelfs handgeschreven faxen en gebruiken nog altijd geen tekstverwerkingssoftware. Werknemers hanteren work-arounds om datalimieten te omzeilen door bijvoorbeeld gegevens op schijf te branden en vervolgens per post te versturen.