Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) maakt zich ernstig zorgen over de beveiliging van privacygegevens van burgers door gemeenten. Vicevoorzitter Wilbert Tomesen is verbaasd hoe lichtzinnig veel gemeenten omspringen met beveiliging, zegt hij in de Volkskrant zaterdag. Veel gemeenten werken nog met Windows XP, waarvan Microsoft op 8 april stopt met het dichten van beveiligingslekken. Gemeenten worden dan gevoelig voor hacks.

"Het is een reden tot zorg dat zoveel gemeenten gevoelige gegevens bewaren op apparatuur die aan hun 'end of life' zijn", zegt Tomesen. "Het einde van XP is al jaren geleden aangekondigd." Volgens het CBP krijgt het onderwerp beveiliging bij gemeenten te weinig prioriteit.

Dwangsommen

Het CBP kan gemeenten die het bont maken aanpakken door een last onder dwangsom op te leggen, om zo gemeenten te dwingen tot maatregelen. Pas volgend jaar zou het CBP ook echte boetes kunnen opleggen. Op dit moment heeft de toezichthouder nog geen gemeenten officieel aangesproken. Onder meer Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg slagen er niet in XP-systemen voor 8 april te migreren.

Tomesen: 'Bescherming van persoonsgegevens is een mensenrecht. Je kunt bezwaarlijk volhouden dat gemeenten klaar zijn om de grote hoeveelheid gevoelige gegevens die zij straks krijgen goed te beschermen en te beveiligen.'

Waarschuwen

Zowel Vereniging Nederlandse Gemeenten, dat sinds kort een ICT-beveiligingstak heeft in het IBD, als het Nationaal Cyber Security Center zeiden onlangs tegen Webwereld al geruime tijd gemeenten te waarschuwen voor het wegvallen van de ondersteuning van Windows XP door Microsof. Maar de overgang naar nieuwere systemen blijft de eigen bevoegdheid van de gemeenten.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in deze maanden onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!