De RIAA (Recording Industry Association of America) zet haar strijd tegen piraterij voort. De grote populariteit van MP3's is deze overkoepelende club van platenmaatschappijen – zeg maar de Buma Stemra van Amerika – al langer een doorn in het oog. Nu heeft de RIAA haar pijlen gericht op sites die digitale hoesjes van audio-CD's aanbieden.

CD Cover Central en Coversarchive zijn twee van de grootste en bekendste websites waar mensen terecht kunnen voor een kant-en-klaar hoesje. Zo hoeft men zelf niet meer te scannen, als het originele hoesje al voorhanden is. In combinatie met eventueel gedownloade MP3-liedjes, die ook volop op internet te vinden zijn, is zo bijna gratis een CD te branden die nauwelijks van het origineel te onderscheiden is. De platenindustrie vindt dat natuurlijk niet leuk.

Beide sites hebben sinds gisteren nu hun afdeling met audio CD-hoesjes voor onbepaalde tijd gesloten. Dit gebeurde nadat de RIAA hierop aandrong. Volgens de RIAA is het aanbieden van afbeeldingen van CD-hoezen namelijk in strijd met copyrightregels.

CD Cover Central meldt niet meer dan "Audio section down until this RIAA thing can be verified to be real or not". Coversarchive, dat beschikt over in totaal 13.000 covers, is iets uitgebreider in haar commentaar. De samenstellers van de goedbezochte site stellen zoetsappig dat ze op geen enkele manier artiesten willen benadelen en dat ze niets liever zien dan dat deze doorgaan met het maken van mooie muziek en mooie hoesjes.

Coversarchive is intussen naar eigen zeggen druk bezig om het meningsverschil op te lossen, zodat het archief weer zo snel mogelijk kan worden geopend. In het forum van de site oppert een bezoeker het volgende: doe alsof je elke CD ook wilt verkopen en breng bij elke afbeelding een link aan naar een CD-verkoper als CDNow. Dan is er namelijk niets aan de hand: zolang een afbeelding een verkoop-ondersteundend doel heeft, wordt geen inbreuk gemaakt op de copyright.