Tijdens een kamerdebat dinsdagavond maakte het CDA onverwacht bekend een eerder ingediende wetswijziging die de aanleg van glasvezelnetwerken door gemeenten moet verbieden, te steunen.

Hierdoor is er een kamermeerderheid voor het amendement (pdf), wat in de praktijk betekent dat gemeenten zich niet langer actief mogen bemoeien met de aanleg van gemeentelijke glasvezelnetwerken.

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) probeert de wet al lange tijd zo aan te passen dat die betrokkenheid onder bepaalde voorwaarden juist wel wordt toegestaan.

"Het CDA stond aan onze kant", zegt Van Dam in een eerste reactie tegenover Webwereld. "De randvoorwaarden waren zelfs al uitgewerkt. Tijdens het debat gisteravond sloeg hun mening echter om."

Stekker

Volgens Van Dam is dit 'een vrij radicale ommezwaai'. "Het CDA trekt de stekker uit alle gemeentelijke glasvezelplannen. Die plannen kunnen zo de prullenbak in."

De PvdA'er is verbaasd over het nieuwe standpunt van het CDA en denkt dat de politieke partij is gezwicht voor druk vanuit de kabelbranche.

"Ze gebruiken ineens dezelfde argumenten. Het lijkt er sterk op dat het CDA zich heeft laten beïnvloeden door de lobby van de kabelbranche."

Aptroot-wijziging

Het bewuste amendement dat de wijziging in de Telecommunicatiewet mogelijk moet maken, is eerder deze maand ingediend door VVD'er Charlie Aptroot.

Kortgezegd wil de politicus de wet zo aanpassen dat het gemeenten wordt verboden om openbare communicatienetwerken of –diensten aan te bieden of hier financieel of bestuurlijk bij betrokken te zijn.

De Tweede Kamer zal begin volgende week formeel stemmen over de Aptroot-wijziging.