Bij de ministeries schijnt het zo te zijn dat wat men niet kent, ook niet gebruikt mag worden van de IT-afdeling. Minister De Jager houdt er echter wat tactieken op na om te zorgen dat hij wel gewoon kan werken met de gadgets en Operating Systems die hij wil, zo blijkt althans uit een interview dat zelfverklaard gadget man Vincent Everts met hem afnam.

Over de kam

Zo wilde hij op een zeker moment zijn Android telefoon gaan gebruiken voor werk, maar de IT-afdeling was niet bekend met het besturingssysteem in kwestie. Vervolgens heeft De Jager de IT-afdeling van het ministerie wijsgemaakt dat het allemaal één pot nat is. “Blackberry en HTC Windows telefoons werden wel toegelaten. Toen kwam HTC met Android telefoons en heb ik hier gewoon iedereen wijsgemaakt dat het eigenlijk hetzelfde is, alleen met een beetje een ander besturingssysteem. En dat is gelukt.”

Stiekem toch

Toen de systeembeheerders aangaven dat het ze toch niet helemaal lekker zat met de beveiliging, beloofde hij er niet mee op het netwerk van het ministerie te gaan, “want men was een beetje bang voor de beveiliging (…) maar uiteindelijk heb ik toch gewoon mijn Exchange wachtwoord zelf op het toestel ingevuld en dat werkte gewoon in één keer”, meldt de minister.

Op de stelling van Everts “Dus gewoon geen toestemming vooraf vragen aan IT en achteraf werkt het dan goed”, antwoordde De Jager met een overtuigd volmondig “Ja”.

Sysadmins zijn schattig

De minister is blij dat hij nu minister is in plaats van staatssecretaris, omdat hij nu “dit soort beslissingen helemaal in zijn eentje mag nemen.” Toch wil De Jager niet te makkelijk over de goedbedoelde regels van de IT-afdeling heen walsen, want “ze doen het vanuit de goede gedachte van bescherming en verantwoordelijkheid. Maar als je het in goed overleg doet, vinden ze het zelf ook wel leuk om iets nieuws te ontdekken, want het zijn hele enthousiaste mensen.”

Eerder was het toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen die een iPhone van de zaak doordrukte bij de IT-afdeling. Ook dat bleek uit een interview dat Vincent Everts afnam met de minister.