De senator is bang dat de hoeveelheid informatie teveel is om goed mee te kunnen werken. "We hebben het over het zoeken van een druppel in een oceaan. Niet meer om een speld in een hooiberg", stelt Franken, hoogleraar recht en informatica van de Universiteit Leiden, in het radioprogramma Jurdische Zaken van BNR Nieuwsradio.

Termijn

Franken wijst erop dat het Nederlandse wetsvoorstel verder gaat dan de Europese richtlijn vereist. Ook vindt hij het vreemd, omdat de richtlijnen juist bedoeld zijn om harmonisatie tussen de verschillende lidstaten te krijgen.

"Nederland gaat zitten op anderhalf jaar", zegt Franken, "Dat is een jaar langer dan noodzakelijk." Hij wijst erop dat de Eerste Kamer de bewaarplicht al niet zag zitten en dat hij namens bijna alle partijen van 'SP tot VVD' het woord heeft mogen voeren. Mocht hij terugkomen in de nieuwe senaat dan voorspelt hij veel weerstand. "Wij zijn niet gebonden aan een regeerakkoord", dreigt hij. Franken wijst erop dat ondanks de richtlijn een wetsvoorstel nog steeds kan worden afgekeurd.

Gevaarlijk

Volgens de hoogleraar is de bewaarplicht gevaarlijk omdat het verzamelen van de gegevens, van wie met wie in verbinding staat, een aantrekkelijk doelwit is voor criminelen. "Je kan iets nooit 100 procent beveiligen", stelt Franken. Hij vreest dat criminelen op intelligente en inventieve wijze bij de informatie kunnen komen. Daarnaast denkt hij dat het een vals gevoel van veiligheid geeft.

Hij benadrukt dat op dit moment het nut en de noodzaak niet vaststaan en dat ook nog onduidelijk is of opgeloste zaken zonder bewaarplicht niet tot een oplossing hadden geleid. Franken zegt zelf gemakkelijk op meerdere manieren de bewaarplicht te kunnen omzeilen, iets wat Webwereld eerder ook al demonstreerde.

Opmerkelijk

Het standpunt van het CDA in de senaat is opmerkelijk, omdat de partij in de Tweede Kamer een andere houding heeft. Kamerlid Corien Jonker verklaarde eerder in de podcast van Ict Roddels dat bij onvoldoende effectiviteit ook mogelijk zou zijn al het internetverkeer af te tappen om alsnog de juiste informatie te krijgen.

Franken heeft niet veel op met het kamerbesluit. "Een partij neemt ook wel eens een fout besluit", erkent hij. Hij betreurt het dat zijn partij op Europees niveau hieraan heeft meegewerkt. Gebruikelijk bij Juridische Zaken is dat gasten een wetgeving mogen aanwijzen die wat hun betreft mag verdwijnen. Weinig verrassend zegt Franken dat hij graag ziet dat de informatieplicht van burgers en bedrijven aan de overheid drastisch worden verminderd.