Dat zegt Kamerlid Joop Atsma tegen nieuwssite Nu.nl in een reactie op het rapport van de commissie-Brinkman. In het rapport wordt voorgesteld om een belasting van een paar euro per jaar in te voeren op elke internetaansluiting. Dat kan 12 miljoen euro opleveren die ingezet kan worden om innovatie in de journalistiek te stimuleren. De commissie-Brinkman onderzoekt hoe de noodlijdende krantensector geholpen kan worden en bracht daarover advies uit aan minister Plasterk. De minister was niet erg te spreken over de voorgestelde belastingmaatregel.

Atsma vond de oplossing die de commissie voorstelt ook tegenvallen. Volgens hem ligt het probleem in de markt. De content kan online door iedereen kan worden gebruikt zonder dat daar direct een auteursrechtelijke vergoeding tegenover staat. Atsma vindt het ontoelaatbaar dat artikelen van krantenredacties zomaar gekopieerd worden. Maar met een internetheffing wordt in zijn ogen het stelen van content vrijgepleit. Een toezichthouder die het probleem bij de wortel aanpakt zou het probleem eerder verhelpen.

Twintig miljoen euro

De politicus verwacht dat de 20 miljoen euro die de internetheffing zou opleveren op deze manier uit de markt zelf kan komen. Volgens hem zijn grote partijen bereid om te betalen voor content die ze nu kopiëren. De toezichthouder zou kunnen bestaan uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Commissariaat voor de Media en wellicht de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Uiteindelijk ziet Atsma ook brood in een Europese contentpolitie.

Trouw en de Volkskrant zijn het kopiëren van hun artikelen op internet al langer zat. Daarom werd auteursrechtenbureau Cozzmoss ingeschakeld die namens de kranten stapels facturen verstuurt. Dagblad Trouw heeft inmiddels een groep auteursrechtenschenders voor een ton gefactureerd. Volgens het dagblad zitten de grote vissen daar nog niet eens bij.

Geen kip met gouden eieren

Adjunct-Hoofdredacteur Gerbert van Loenen zei destijds tegen Webwereld dat de krant per saldo geen geld kwijt is aan de contentoorlog. Maar het is ook geen vetpot: "Ik denk dat dit aanpakken van schenders iets is dat anderhalf jaar lang een grote schaal heeft, en dan is dat voorbij. Het is niet iets waarvan wij nou denken heel erg rijk te worden."