Dat is de technologie waarmee het Duitse Hirschmann Car Communication uitpakt op de Cebit. Een folie antenne is een flinterdunne antenne, beter bekend van integratie in achterruiten van auto's.

Een folie antenne heeft een groter oppervlak dan een reguliere antenne waardoor de ontvangst beter wordt. Zo is het mogelijk om over langere afstand bijvoorbeeld een WiFi-signaal te blijven ontvangen, aldus woordvoerder Gerald Schaffert van Hirschmann.

KLaar voor gebruik

Volgens Schaffert is de technologie getest en klaar voor gebruik in bijvoorbeeld laptops en navigatieapparatuur. Het bedrijf is al in gesprek met TomTom over eventuele integratie. 'Met onze folie antenne's kunnen we ook TMC-signalen ontvangen', verklaart Schaffert de navigatieopties.

Traffic Management Channel wordt meegezonden met een radiosignaal en bevat de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid en mist. Daarnaast ontvangt de antenne gsm, umts, gprs, bluetooth, WiFi en DVB-T signalen.

Nog niet op de markt

Hirschmann bezit verschillende patenten op de flexibele antenne. Er zijn nog geen werkende modellen met de multifunctionele antenne op de markt, en het bedrijf zoekt op Cebit dan ook naar potentiële partners.