Tijdens de demo werden de 'Shanghai' voor servers en de 'Deneb' voor desktops aan het werk gezet met meerdere besturingssystemen en applicaties die nogal wat verwerkingskracht vereisen.

AMD heeft het 45-nanometerproces ontwikkeld in samenwerking met IBM. Om meer transistors op een chip te kunnen proppen, is gebruikgemaakt van technologie├źn als 'Immersion Lithography' voor een goedkopere productie en 'Strained Silicon' dat de switchingsnelheid moet verhogen en het stroomverbruik moet verlagen.

Volgens de planning van AMD moeten de eerste 45 nm desktop- en serverchips in de tweede helft van dit jaar op de markt komen. Daarmee is het bedrijf aanzienlijk later dan Intel dat afgelopen herfst al zijn eerste 45 nm-producten introduceerde en de introductie van enkele quad-cores zelfs zou hebben uitgesteld in afwachting van AMD's plannen.

AMD is echter niet bang de boot te missen. Het is een misvatting om te denken dat je de basis legt voor leiderschap door als eerste een nieuwe processortechnologie te introduceren, zo staat in een FAQ. "In plaats van iedere twee jaar een kostbare en risicovolle technologische transitie te maken, gebruikt AMD een uniek en efficiente methode genaamd Continuous Technology Improvement", sneert de chipbakker.