Navteq introduceert haar Navteq Traffic Patterns op de Cebit in Hannover. Met de service wil het bedrijf verkeerstrends zoals dagelijkse files in de kaartensoftware verwerken.

Traffic Patterns is een historisch verkeersinformatiesysteem. Navteq heeft data over verkeerstrends van onder andere GPS Pro Data en Rijksoverheden verzameld om dagelijkse knelpunten weer te geven.

Accurate reistijden

"Als je op dit moment in de ochtendspits van Eindhoven naar Amsterdam wil wordt de reistijd berekend op basis van de maximumsnelheid. Dan voorspelt het systeem dat je er anderhalf uur over moet doen", legt Gwen van Vugt, poductmanager van Navteq uit. "In werkelijkheid doe je er natuurlijk veel langer over."

Door de dagelijkse knelpunten in de software te integreren wil het bedrijf een betere schatting van de reistijd geven. "Op dit moment moet je 's avonds bij het inplannen van de route zelf nog nadenken over hoe laat je op moet staan. Met historische verkeersinformatie hoeft dit niet meer", aldus Van Vugt.

Concurrentie met TomTom

"We gaan hiermee zeker de concurrentie aan met TomTom", zegt Van Vugt zelfverzekerd. De bedoeling is om uiteindelijk Europees breed de historische verkeersdata te combineren met het real-time datasysteem dat onlangs op Mobile World in Barcelona het daglicht zag.

Navteq rolt het historische systeem vanaf deze week in Duitsland uit. Met real-time data gaat het bedrijf in Spanje aan de slag. "We willen eerst de grootste markten bedienen", legt Van Vugt de strategie uit. "De bedoeling is om dit jaar Duitsland, Groot-Brittanni├ź en Frankrijk te voorzien van historische verkeersinformatie."

In 2009 wil Navteq de 'gaten op gaan vullen' en andere landen toe gaan voegen. Van Vugt verwacht dat de systemen binnen twee jaar beschikbaar zullen zijn.