Met OpenScape Video integreert Siemens high-definition (HD) video, videobeelden vanaf desktop pc's en telefonie. Het bedrijf claimt de eerste te zijn die in staat is HD-videokwaliteit te combineren met audio van cd-kwaliteit.

Deelnemers kunnen de verschillende video's op elke gewenste manier weergeven op het scherm. De stream wordt geoptimaliseerd voor de bandbreedte die de gebruiker tot zijn beschikking heeft. Door de integratie met telefonie hoeft niet iedere deelnemer in een ruimte met videoapparatuur aanwezig te zijn.

Communicatieserver

OpenScape Video is ontwikkeld voor de eveneens op maandag onthulde Unified Communications Server, die vanaf 30 april te koop is. De software moet de traditionele scheiding tussen video, spraak en communicatie via bijvoorbeeld chat en voip uit opheffen.

Om dit te bereiken maakt Siemens gebruik van het Session Initiation Protocol (SIP), een standaard dit het bedrijf overigens vrij laat omarmt. Grote spelers zoals Cisco en Microsoft ondersteunen SIP al veel langer. Naast de videotoepassing wordt de software geleverd met een spraakapplicatie en een unified communications (UC) programma.

Open standaarden

De software is gebaseerd op open standaarden. Dat houdt echter niet in dat de broncode wordt vrijgegeven, licht marketing manager Gerhard Otterbach toe. 'De code is intellectueel eigendom van Siemens. Voorlopig wordt die niet vrijgegeven.'

Tijdens een demonstratie op de Cebit in Hannover wordt contact gelegd met Brian Collie, senior vice-president van opkomende markten in de Verenigde Staten. Via een plasmascherm dat niet zou misstaan in de gemiddelde thuisbioscoop vertelt hij dat 'HD en video een communicatierevolutie teweeg brengen'.

Volgens Collie leveren videoconferenties van hoge kwaliteit tijdsbesparing en zorgen ze vooreen reductie van co2-emissies. Zakenlui hoeven dan immers minder heen en weer te reizen om elkaar onder vier ogen te spreken. 'Wat is een betere manier om de uitstoot terug te dringen?', vraagt Collie zich retorisch af terwijl hij het thema van groene it van de beurs aanstipt.

Geen Skype-integratie

Paradepaardje van Siemens, het VHD600 systeem, wordt geleverd met een HD-camera, een telefoon die speciaal ontwikkeld is voor groepsgesprekken en codec om zes videostreams op elkaar af te stemmen. Het bedrijf maakte alleen de prijs bekend van het VDH100 pakket, 6,499 euro. Met dit systeem zijn enkel één-op-één verbindingen mogelijk.

Het wordt niet mogelijk om voip-programma's zoals Skype in het systeem te integreren, aldus Otterbach. 'Wij bieden een volledig versleutelde verbinding aan. Als we programma's van derden gaan integreren wordt de dienst onveilig. Dat is niet onze bedoeling.'