"In 2004 stonden we hier voor de presentatie van de eerste GO", zegt Alexander Ribbink, coo bij Tomtom, aan de vooravond van Cebit in Hannover. "Toen zaten er zeven journalisten in de zaal." Er stijgt gegrinnik op uit Saal 3B, die deze maandagmiddag stampvol verslaggevers zit. "Ik wil jullie bedanken voor jullie aandeel in het succes van TomTom."

Vandaag presenteert de leverancier van navigatiesoftware zijn nieuwste product, de TomTom GO x30. "Het gaat om de 930, 730 en 530", licht Ribbink toe. De apparaten zijn vanaf april verkrijgbaar. Prijzen worden nog niet genoemd.

IQ Routes-technologie

De belangrijkste verandering is het gebruik van de IQ Routes-technologie. Hierbij wordt real time data van gebruikers aan het systeem toegevoegd, zodat alle TomTom-bezitters te allen tijde de meest recente informatie te zien krijgen. "Wie weet er nu meer over een bepaalde weg dan de lokale bevolking? Zij weten welke stoplichten voor oponthoud zorgen of waar veel verkeersdrempels zijn." Deze ervaringen verwerkte TomTom in zijn nieuwe product. "Iedereen weet dat een bepaalde route op maandag heel anders is dan op een zondag", licht Ribbink toe. "IQ houdt daar rekening mee." In februari 2008 waren er 1 miljoen verbeteringen doorgevoerd in de navigatiesoftware. "66 Procent daarvan staat direct op de apparaten."

Daarnaast houdt de technologie rekening met de daadwerkelijke snelheid op een bepaalde weg, in plaats van de aangegeven snelheidslimiet. Deze data is afkomstig van twee jaar meten. "De afgelopen twee jaar hebben we data verzameld van TomTom-gebruikers en zijn we in staat om de daadwerkelijke snelheid op een bepaalde plaats te bepalen", aldus Ribbink.

HD Traffic Receiver

Bij de aanschaf van een nieuwe GO, krijgt de klant ook de beschikking over een High Definition Traffic Receiver. Deze is al beschikbaar in Nederland, binnenkort volgen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de rest van Europa. "Automobilisten krijgen real time verkeersinformatie binnen met behulp van dit apparaatje." Bij aanschaf krijgt de klant een abonnement van zes maanden.