In Hannover presenteren deze week een kleine 6000 bedrijven hun nieuwste producten en vindingen. Ook veel Nederlandse bedrijven zullen vertegenwoordigd zijn op het evenement dat op vier maart begint en zes dagen duurt. Meer dan 3000 niet Duitse exposanten komen hun activiteiten en ontwikkelingen aan de wereld tonen. In totaal zullen 77 landen vertegenwoordigd zijn.

Cebit heeft dit jaar het concept aangepast. De focus ligt op it-oplossingen voor de zakelijke- en publieke sector. Daarnaast krijgt mobiele apparatuur en it voor thuis aandacht. Ook op het gebied van technologie en infrastructuur is veel terug te vinden. Belangrijkste gemene deler is green it met een nadruk op energiebesparing van de it-industrie.

Minder bezoekers en exposanten

Volgens Ernst Raue, lid van de raad van bestuur van organisator Deutsche Messe, is Cebit 2008 net zo representatief als andere jaren. "De hoeveelheid bedrijven die van buiten Duitsland komen onderstreept het globale bereik van Cebit als vlaggeschip op het gebied van beurzen voor de digitale industrie."

Ondanks deze jubelstemming heeft Cebit te kampen met een daling van bezoekersaantallen en exposanten. Raue geeft de schuld aan drie factoren: "De zwakke dollar zorgt ervoor dat de kosten voor exposanten uit belangrijke it-landen dramatisch oplopen. Daar komt nog bij dat in 2008 een hoop bedrijven voor de eerste keer het hoogste Duitse btw-tarief moeten betalen. Ondanks de toegenomen aantrekkingskracht van Cebit hebben we die prijsverschillen niet kunnen compenseren", legt Raue uit.

Meeste bedrijven uit China

Daarnaast wijst hij erop dat de sterke concurrentiestrijd op de wereldwijde it-markten een trend van overnames en fusies heeft veroorzaakt. "Dit heeft haar weerslag op de cijfers", licht Raue toe.

"China neemt het stokje van Taiwan over op exposantengebied en is met 500 bedrijven aanwezig. Veel hardwareproducenten verplaatsen hun productie van Taiwan naar China." Taiwan heeft dit jaar 490 exposanten op de 241.000 vierkante meter tellende beursvloer staan.

Webwereld stuurt een delegatie verslaggevers naar Hannover om uitgebreid verslag te doen van de beurs, zowel in schrift als met video.