De QuantumFlow gaat worden gebruikt in de nieuwe Aggregation Services Routerserie (Cisco ASR 1000), die bedoeld is voor de middenmarkt, tussen de bestaande 7200 en 7600 routers. Daarmee krijgt Juniper een geduchte concurrent in de Edge-markt.

De QuantumFlow kan 160 processen tegelijk draaien, wat de router volgens de fabrikant geschikt maakt voor high-definition communicatie die twee kanten op gaat. De router integreert daarnaast zaken als security, switching, IPSec VPB en een Session Border Controller in de router zelf. Dat scheelt flink aan hardware, aldus de fabrikant. Elke dienst kan apart worden aan- of uitgeschakeld, en het licentiemodel is aangepast op het aantal diensten dat wordt afgenomen.

Het bijzondere aan de ASR is volgens Cisco verder dat de kastjes over twee gevirtualiseerde IOS besturingssystemen beschikt, die bovenop IOS-XE draaien. Die werken apart van elkaar, wat volgens Cisco betekent dat bij een crash van de ene VM, de ander het direct kan overnemen. “Bovendien kunnen nieuwe diensten worden geïnstalleerd zonder dat de router wordt uitgeschakeld”, zegt Cisco EMEA-directeur Tim Kennedy tijdens de persconferentie. Voor IOS komt een SDK beschikbaar om extensies te schrijven.

Overigens is IOS van Cisco zelf, maar draait de onderliggende laag ergens anders op. “De ‘supervisor’ tussen IOS-XE en de hardware is gebaseerd op Linux”, zegt Kennedy. “Hij staat apart van IOS, maar de laag tussen software en hardware valt onder de GPL.” Op de vraag wat dit betekent voor de veiligheid gaf hij geen antwoord.

De ASR1000 komt in april op de markt, in smaken van twee, vier of zes RU. Een router kost vanaf 35.000 dollar voor het instapmodel. Bron: Techworld