De man uit Beusichem (Gelderland) wordt computervredebreuk en het hacken van computersystemen ten laste gelegd. Hij zou tussen september 2006 en maart 2007 diverse keren in het systeem van de Griekse gamesproducent Aventurine zijn binnengedrongen. Daar zou hij een testversie van het spel Darkfall Online, dat nog in ontwikkeling is, hebben gedownload.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ook van het digitaal stelen van broncode bij het Amerikaanse bedrijf Zenimax en Nprotect. Zowel Aventurine als Zenimax hebben schadeclaims ingediend van respectievelijk 15.000 euro en 68.000 dollar (circa 50.000 euro).

"Hacken voor de kick, zoals de verdachte het tijdens de zitting noemde, is alles behalve onschuldig vermaak", aldus woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket tegenover Webwereld. "De hoogte van die schadeclaims toont aan dat dit alles behalve een grap is."

Het Openbaar Ministerie eiste daarom een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, plus verplicht contact met de reclassering en als bijkomende straf een werkstraf van honderd uur.

De verdachte zit al ruim drie maanden vast. Als de eis van het Openbaar Ministerie door de rechter wordt overgenomen, betekent dit dat hij direct vrijkomt.

De verdachte werd begin april, toen hij nog 21 jaar was, opgepakt. Hij bekende zijn hackactie en zei toegang te hebben gehad tot enkele e-mailboxen van medewerkers van Aventurine. In de mailtjes vond hij een gebruikersnaam en wachtwoord die toegang gaven tot de downloadomgeving van het spel dat nog in ontwikkeling was.

De rechter doet op 31 juli uitspraak.