Met de Celeron – aan afgeslankte versie van zijn krachtigste processor, de Pentium II – wil Intel de concurrentie de pas afsnijden. Ook AMD, Cyrix en Centaur brengen processors op de markt voor de PC's met een prijskaartje van onder de tweeduizend gulden. Maar een test door PC World (zusterblad van WebWereld) toont aan dat Intel dit keer achterop loopt bij zijn rivalen.

PC World legde de hand op een pre-production computer gebouwd rond een 266 MHz Celeron met 64 MB RAM en een videokaart met 8 MB geheugen. Het blad vergeleek de prestaties van de PC met andere systemen – sommige met minder geheugen – en kwam tot de conclusie dat de Celeron bij zakelijke toepassingen niet aan zijn hoogste kloksnelheid komt.

Met de PC WorldBench 98 scoorde het testexemplaar (de fabrikant wil anoniem blijven) net 106 punten. Een soortgelijke computer, uitgerust met een AMD 233 MHz K6-processor die ook voor de sub-2000-markt wordt geproduceerd, kwam tot een gemiddelde score van 126.

Bij zakelijke applicaties presteerde de Celeron-machine onder het niveau van een goedkope computer met Cyrix-processor. Sterker, de processor die de Celeron behoort te vervangen doet het beter: de 233 MHz Pentium MMX. En in sommige tests kon de nieuwe Intel-chip niet eens zijn zwakkere broertje bijbenen – daar scoorde de chip die te vinden is in computers van amper 1500 piek veel beter: de 200 MHz Pentium MMX.

Het haperende debuut is goed nieuws voor de concurrenten van Intel, aldus PC World, en paradoxaal genoeg ook goed nieuws voor de consument. De reden: AMD, een van de grootste producenten van alternatieve processors, kan wat meer lucht erg goed gebruiken.

Voor Intel betekent de lage score van de Celeron dat de marktleider alsnog naast een markt grijpt die hij al eerder – onterecht – verwaarloosde: die voor de goedkopere PC's. 32 Procent van de computers die door winkels en dealers aan de man werden gebracht in de VS tussen oktober 1997 en januari van dit jaar valt in de sub-2000-categorie. Tot nu toe vond je in deze goedkope PC's vooral oude Pentiums en Pentium MMX's. Nu heeft de consument dus een duidelijk en vooral sneller alternatief.

Daarbij komt dat Intel de nieuwe processors (alle Pentium II-versies) aanbiedt in Slot 1- en Slot 2-verpakking, die afwijkt van de traditionele vormgeving (Slot 7). Producenten van moederborden hebben nu ook een reden om aan hun oude architectuur vast te houden. En de koper van een Celeron kan een processor-upgrade (naar een volwaardige Pentium II) op zijn buik schrijven.

Voor achtergrondinformatie over Celeron:

Nieuwe wijn in nieuwe zakken De eendags-chip van Intel