De huidige topman Young Hwan Park van de Amerikaanse Samsung-activiteiten, heeft donderdag erkend dat hij met andere bedrijven afspraken heeft gemaakt over dram-prijzen. Hij heeft daarvoor een gevangenisstraf van tien maanden en een boete van 250.000 dollar gekregen.

Park is de vijfde Samsung-medewerker die in de dram-affaire wordt veroordeeld tot een celstraf. Samsung is wereldwijd de grootste fabrikant van dram-geheugenonderdelen. Sinds december 2003 heeft justitie in de Verenigde Staten achttien medewerkers van vier dram-fabrikanten aangeklaagd.

Park heeft erkend dat hij samen met medewerkers van andere chipfabrikanten afspraken heeft gemaakt over de prijzen waarvoor de dram-chips aan oem's (original equipment manufacturers) werden verkocht. Dit heeft in ieder geval geduurd van april 2001 tot juni 2002.

Door de prijsafspraken hebben pc-fabrikanten zoals Dell, HP, Apple en Gateway zeker een jaar lang te veel betaald voor hun geheugenonderdelen.

In november 2005 gaf Samsung al toe schuldig te zijn aan het maken van prijsafspraken. Het bedrijf kreeg toen een boete opgelegd van 300 miljoen dollar. Ook hebben Hynix Semiconductor, Elpida Memory en Infineon Technologies inmiddels schuld bekend. Deze bedrijven hebben bij elkaar 349 miljoen dollar boete betaald.