De 23-jarige Subhaan Younis had op zijn mobiele telefoon een videofragment staan van een gegijzelde die in Irak onthoofd werd. Het videobestand had hij van internet gedownload, zo schrijft The Scotsman.

In een hotel in Glasgow raakte hij vorig jaar september in gesprek over de oorlog in Irak met Charlotte McClay, een medewerkster van het hotel. Volgens de verklaring van McClay liet Younis plotseling de onthoofdingsvideo aan haar zien. Ze was hierdoor erg aangeslagen en geschokt.

Een getuige verklaarde tegenover de rechter dat McClay bleef zeggen dat ze niet kon geloven wat ze zojuist had gezien. "Ze was in de war en stond minutenlang te trillen." Omdat ze niet gediend was van dit soort 'leuke video's' spande ze een rechtszaak aan.

De advocaat van Younis gaf toe dat de beelden schokkend en extreem waren. Maar volgens Younis had hij haar vantevoren verteld wat zij zou gaan zien. Younis dacht dat zij werkelijk geïnteresseerd was, aldus Younis' advocaat.

Volgens advocaten is deze rechtszaak een testcase voor zogenaamd leuke e-mailtjes met 'kantoorhumor'. Donald Finlay, een Schotse topadvocaat, denkt dat de zaak een waarschuwing is voor ieder die collega's en vrienden verrast met 'leuke mailtjes' die als schokkend kunnen worden ervaren. Het is voor het eerst dat iemand in Schotland wordt veroordeeld wegens het 'schenden van de vrede'.