Volgens het Openbaar Ministerie hebben de 20-jarige hoofdverdachte S.B. uit Loon op Zand en de 28-jarige F.C. uit het Zuid-Hollandse Rijswijk in 2005 twee virussen geschreven en verspreid, schrijft het ANP. Ze zouden daarmee in 2005 een wereldwijd netwerk van meer dan 100.000 gehackte pc's hebben opgezet.

Met het Toxbot-virus zouden ze een netwerk van geïnfecteerde computers hebben opgebouwd dat werd misbruikt om bedrijven af te persen en op te lichten. Met het andere virus, Wayphisher, werden creditcard- en betaalgegevens gestolen. Vervolgens werden rekeningen geplunderd om luxe apparatuur te bestellen.

Slachtoffers werden geconfronteerd met irritante reclame of werden bij bezoek van de internetpagina van hun bank omgeleid naar een nepsite.

De mannen liepen dankzij een melding van de Amerikaanse softwarefabrikant 180Solutions tegen de lamp. De twee verdachten werden begin oktober 2005 aangehouden.

Bewijs

Tijdens de zitting dinsdag hebben de verdachten consequent geweigerd in te gaan op de beschuldigingen van computercriminaliteit, aldus het persbureau.

"Het zogenoemde 'botnet' bestond uit zeker tienduizenden maar waarschijnlijk uit miljoenen besmette computers", sprak officier van justitie W. Gerretschen.

Hard bewijs tegen de verdacht ontbreekt echter, volgens de advocaat van één van de verdachten. Justitie heeft de verdenkingen moeten baseren op verklaringen van vrienden van de verdachten, internet- en telefoontaps en uitgelezen harde schijven. "Er is niet één aangifte, geen enkel slachtoffer heeft zich gemeld", merkte advocaat J. van Halderen op namens de verdachte uit Loon op Zand.

Schade is er volgens hem niet veroorzaakt. Advocaat R. Kaarls van de verdachte uit Rijswijk noemde het langdurige onderzoek van justitie nog steeds onvolledig en ondeugdelijk.

Toch eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van twee en drie jaar waarvan in beide gevallen een halfjaar voorwaardelijk. Volgens justitie gaat het om ernstige feiten die het vertrouwen in internet hebben aangetast. "En dat moet fors bestraft worden."

De verspreiding van computervirussen vergeleek hij met woninginbraken, oplichting via internet is volgens hem gelijk aan winkeldiefstal.

De rechter doet op 30 januari uitspraak.