De Chinese zoekmachine Baidu heeft het volste recht, verankerd in de pers- en meningsvrijheid van het Eerste Amendement van de Amerikaanse Grondwet, om naar believen zoekresultaten te filteren en te censureren. Dat oordeelt de rechter in New York, die daarmee een aanklacht van Chinese dissidenten en activisten naar de prullenbak verwijst, meldt PC World.

Zoekmachine is als redactie

Baidu filtert sites die meer democratie in China prediken er keihard uit, niet alleen in China, maar ook voor gebruikers elders. In de VS is dat echter geen juridisch probleem, want een zoekmachine is vergelijkbaar met een nieuwsmedium dat zijn "eigen redactionele keuzes mag maken", fundamenteel voor de persvrijheid, aldus rechter Jesse Furman.

"Het Eerste Amendement beschermt Baidu's recht om zich uit te spreken voor staatssystemen anders dan democratie (in China en elders) op dezelfde wijze dat het promoten van democratie door klagers wordt beschermd", diskwalificeert Furman de aanklacht.

Grondrecht om af te knijpen?

Alhoewel uiterst ironisch, zit er enige logica in de uitspraak. Maar ook internetprovider Verizon deed eerder een beroep op de meningsvrijheid om bepaalde sites en diensten af te knijpen of te blokkeren. Dat argument werd niet geaccepteerd, al lukte het Verizon wel om de netneutraliteit van waakhond FCC in de prullenbak te krijgen. De FCC broedt nu op nieuwe regels om het open internet te beschermen.