Dit is de mening van Bernard Oppetit, topman van het hedgefonds Centaurus, dat meldt Het Financieele Dagblad. Volgens Oppetit is het van groot strategisch belang dat het bedrijf haar zelfstandigheid opoffert ten behoeve van een grotere organisatie: "Atos is een mooi bedrijf, met getalenteerde mensen en een goede clientèle, maar strategisch is het kansloos. Het bedrijf is te klein om een generalist te zijn, terwijl het niet gespecialiseerd genoeg is om in nichemarkten een positie te verwerven. Daarom denken we dat de strategie opnieuw tegen het licht gehouden moet worden.'

Belangrijkste aandeelhouder

Met meer dan twintig procent van de aandelen hebben Centaurus en het Amerikaanse Pardus Capital Management (PCM) een groot belang in het bedrijf. Hoewel de twee bedrijven hopen dat Atos rekening zal houden met de wensen van haar twee belangrijkste rekeninghouders, maken zij er geen geheim van te zullen proberen de controle over het bedrijf te krijgen als dit niet het geval is. Centaurus en PCM zijn uit op een zetel in de raad van bestuur binnen het bedrijf.

Koerswijziging

De reactie van Oppetit is een antwoord op de koerswijziging die Atos Origin vorige zomer doorvoerde. De top van het bedrijf liet weten dat de gesprekken met potentiële partners waren afgeblazen en dat het bedrijf zelfstandig wil blijven opereren. In de Franse zakelijke krant Les Echos betreurt Oppetit dan ook openlijk het vertrek van de voormalig topman van Atos Origin, met wie hij een 'zeer goede relatie had'. Hij stelt ook dat de huidige raad van commissarissen van Atos Origin weigert om met hem te praten.

Stork

Overigens is het niet voor het eerst dat hedgefonds Centaurus een bedrijf sommeert over te gaan tot een koerswijziging. Eerder dwong het bedrijf samen met investeerder Paulson de leiding van Stork tot het drastisch omgooien van de koers. Dit leidde tot een overname en splitsing van het bedrijf.