Centric heeft een dreigmail gestuurd naar een kleine concurrent, Zaaksysteem.nl, een open source systeem voor gemeenteambtenaren met onder meer koppelingen naar verschillende andere systemen en databases die gemeenten gebruiken.

Niet zozeer deze koppeling zelf, maar slechts de vermelding van Centric-producten Key2Burgerzaken en Key2Financien op de wiki van Zaaksysteem is tegen het zere been van de IT-leverancier.

Bizarre en onzinnige claim

Zaaksysteem-directeur Peter Moen was zo flabbergasted door de mail dat hij hem via Twitter online zette, waar vervolgens iedereen over Centric heen valt. "Dit is zo bizar en onzinnig", aldus Moen in een reactie aan Webwereld. "Aan de andere kant, Centric staat wel een beetje bekend om zijn juridische taalgebruik."

ICT-jurist Arnoud Engelfriet bevestigt desgevraagd dat Centric waarschijnlijk geen poot heeft om op te staan. "Je kunt het gebruik van een merknaam verbieden als een concurrent ermee aan de haal gaat voor een eigen product, zoiets als "OpenKey2Burgerzaken" of zo. Maar verwijzing bij zo'n koppeling kan gewoon. Ook als het een concurrent is."

Überhaupt geen merknaam

Sterker nog, het ziet er naar uit dat Centric de termen Key2Burgerzaken en Key2Financien helemaal niet eens als merk heeft geregistreerd.

Moen van Zaaksysteem.nl zegt open te staan om te praten met Centric als ze ergens een probleem mee hebben, maar hij gaat niet in op zo'n dreigmail. "Ik wijzig voorlopig helemaal niets aan de wiki." Centric heeft nog niet gereageerd op vragen.

Centric krabbelt terug

UPDATE: Centric stelt in een reactie dat er "een onjuist beeld is ontstaan van de beweegredenen van Centric om contact op te nemen met Zaaksysteem.nl." Het gaat uiteindelijk helemaal niet om het vermelden van productnamen, al erkent het concern dat niet met zoveel woorden.

Moen laat weten er later in "goed gesprek" te zijn uitgekomen met Centric, die het niet zo bedoelde. "Het is geen probleem om de naam te vermelden, als er maar een disclaimer staat dat actuele informatie over versies en randvoorwaarden op te vragen is bij Centric. Dit lijkt ons niet meer dan redelijk", aldus Moen.