De aanbesteding van een groot contract voor de inhuur van ict-specialisten door de ministeries van Financiën en Infrastructuur kan doorgaan. Het Gerechtshof Den Haag wijst het vonnis van de rechtbank naar de prullenbak. Automatiseerder Centric staat met lege handen; sterker nog, moet bijna 12.000 euro aan proceskosten betalen.

Gebluf met ict-experts

In eerste instantie kreeg Centric nog gelijk. Die betoogde dat concurrenten ABC en Atos zwaar hadden gebluft met het aantal beschikbare zzp’ers. Centric werd uitgesloten omdat het te weinig fte beschikbaar had.

Zo gaf ABC op dat het 80.000 Nederlandse externen ter beschikking had en Atos maar liefst 110.000. Terwijl er volgens het Centraal Bureau voor Statistiek in heel Nederland in totaal 'maar' 147.000 Nederlands sprekende ICT-specialisten zijn.

Die aantallen kwamen namelijk uit verschillende zzp-databanken. Veel ict’ers staan echter in meerdere van dergelijke databanken, dus was er sprake van ongeoorloofde dubbeltellingen. Bovendien had de Staat verzuimd dit te controleren.

Dubbeltellingen mochten wel

Maar het Hof wil hier niks van weten en oordeelt dat de Staat juist deze dubbeltellingen in het bestek uitdrukkelijk heeft toegestaan. Dit is namelijk inherent aan de markt, waarbij meerdere partijen gebruikmaken van dezelfde pool zzp'ers.

Dubbeltellingen mochten dus, zolang het maar geen interne dubbeltellingen zijn (binnen één biedend bedrijf). Atos Origin en ABC hebben de afwezigheid van verboden (interne) dubbeltellingen hierop herbevestigd.

Het protest van Centric slaat dus nergens op en de aanbesteding kan gewoon doorgaan, zonder Centric. Het bedrijf moet de proceskosten betalen, 5.817,93 aan de Staat en 5.803,89 aan ABC. Centric was niet direct bereikbaar voor een reactie.