"Puur voor de show ging ik op het kolossale lijk van Willem staan en maakte selectief oogcontact met de anderen. De luchtresiduen die het gewicht van mijn getrainde lichaam uit de borstkas van Willem deden ontsnappen, veroorzaakten rochelende geluiden." Aldus Patrick Savalle, tot vorige week gedetacheerd bij automatiseerder Centric, op zijn weblog. In het bericht beschrijft hij hoe hij zijn collega's aanvliegt omdat ze lopen te zeuren over een ongedekte tafel. Zijn collega's – die in het verhaal alleen met hun voornaam worden genoemd – vonden het stuk aanvankelijk erg leuk. Andere mensen bij Centric dachten daar echter anders over: Savalle kon zijn biezen pakken. "Ik ben op staande voet weggestuurd."

Uit het lood geslagen

Marjan Bouman van Centric spreekt tegen dat alle collega's van Savalle konden lachen om het verhaal. "Er waren mensen die er om konden lachen, maar er waren ook mensen die zich bedreigd voelden." Bouman heeft geen goed woord over voor de handelswijze van Savalle. "Het is absoluut niet grappig. Ik vind het eerlijk gezegd nogal vreemd dat je nu nog een verhaal schrijft over hoe je iemand mishandelt. Sommige mensen zijn hierdoor behoorlijk uit het lood geslagen, ook omdat deze meneer op zijn weblog door blijft gaan met bedreigingen." Volgens Bouman is het verhaal op het weblog van Savalle de enige reden dat hij weg moest. Savalle: "Ik heb nog gevraagd of er niet een andere reden was dat ik weg moest. Omdat ik te laat kwam ofzo. Maar de officiële reden was dat ze oprecht vonden dat ik te ver was gegaan op mijn weblog." "Aanvankelijk mocht ik niet eens mijn e-mail en dergelijke van mijn computer wissen", vertelt Savalle over zijn vertrek. "Ze bleven achter me staan om te controleren wat ik deed."

Principieel

Savalle heeft er geen spijt van dat hij het artikel op zijn site heeft gezet. "Misschien klinkt het een beetje arrogant, maar ik vond het zelf een prachtig verhaal. Ik heb ook geen zin om het verhaal eraf te halen. Ik vind dat je daarin principieel moet zijn." Op GeenStijl krijgt Savalle bijval van veel bezoekers. "Ik zie er de humor wel van in. Ik denk dat ik ook eens een horrorverhaal ga schrijven over mijn stageperiode bij Peijnenburg", schrijft 'Specht'. Savalle zou aanvankelijk tot eind maart bij Centric blijven werken. Hij weet nog niet of hij eventueel naar de rechter zal stappen om zijn salaris op te eisen. "Het is wel een redelijk bedrag wat ik misloop. Aan de andere kant is Centric een groot bedrijf: als het moet, drukken ze me helemaal plat." Update, 16:10 uur: Reactie van Marjan Bouman van Centric toegevoegd.