Topman William Lynch houdt het bij boekverkoper en e-readerfabrikant Barnes & Noble voor gezien. De Texaan verlaat de Amerikaanse keten op het moment dat het erop lijkt dat het bedrijf de strijd tegen rivalen als Amazon en Apple definitief moet staken.

Het vrijwillige ontslag van Lynch volgt op dramatische cijfers van de Nook-tak die onder zijn verantwoordelijkheid viel. De e-reader business van Barnes & Noble rapporteerde onlangs een terugval van 34 procent in verkopen over het laatste kwartaal van vorig jaar. De verliezen verdubbelden tot een totaal van ruim 118 miljoen dollar.

iPad en Kindle (Fire) deden Nook de das om

Barnes & Noble introduceerde de Nook e-reader in 2009 als antwoord op de succesvolle Kindle van Amazon, maar wist ondanks een voortvarende start de populariteit van de relatief goedkope Kindle nooit te evenaren. De introductie van tablets als de Apple iPad in 2010 hebben voor de Nook-apparaten de uiteindelijke doodsteek betekend. Eind juni maakte Barnes & Noble al bekend te stoppen met het produceren van Nook Android-tablets.

Lynch wordt voor de Nook-tak met onmiddellijke ingang opgevolgd door CFO Michael Huseby, die sinds maart 2012 voor de boekverkoper werkt. Eerder was Huseby financieel topman bij mediabedrijf Cablevision Systems. Voor de retail-divisie van Barnes & Noble blijft de CEO-positie op dit moment vacant. De afdelingshoofden rapporteren aan bestuursvoorzitter Leonard Riggio.

Opsplitsing lijkt onvermijdelijk

Huseby zal in de kosten moeten snijden en lijkt van zins de digitale tak van het bedrijf van de hand te doen. Microsoft is een potentiële koper van de Nook-tak; afgelopen jaar investeerde het 300 miljoen dollar in de noodlijdende divisie, waarmee het een aandeel van 17,6 procent in het bedrijfsonderdeel verwierf. Daarnaast heeft Riggio aangegeven interesse te hebben in het terugkopen van de retaildivisie, wat betekent dat de voorzitter eigenaar zou worden van de 675 fysieke B&N-boekwinkels in de Verenigde Staten.