De genereuze CEO Yang Yuanqing doet dat al voor het tweede jaar op rij. Lenovo boert momenteel goed op de mobiele markt, is door de omvang van de opkomende Chinese markt inmiddels pc-marktleider en dat werpt financieel zijn vruchten af. Yuanqing verdiende als bestuursvoorzitter in 2012 een omgerekend bedrag van 14,6 miljoen dollar, zo’n 11 miljoen euro.

In dat bedrag zit een bonus verwerkt van 4,23 miljoen dollar (3,2 miljoen euro) waarvan de CEO heeft besloten deze te delen met een grote groep werknemers. Tienduizend van hen, verdeeld over twintig landen krijgen hun deel van de bonus persoonlijk overgemaakt door Yuanqing, zo blijkt uit een memo van vicepresident Gina Qiao aan Lenovo-werknemers die Bloomberg in handen heeft gekregen.

Vette winst

Lenovo boekte het afgelopen fiscale jaar dat eindigde op 31 maart een winst van 801 miljoen dollar. Dit op een omzet van 34 miljard dollar bij het verschepen van 52,4 miljoen pc’s. Die sterke lijn zette de Chinese fabrikant voort. Lenovo boekte het afgelopen kwartaal een netto winst van 174 miljoen dollar, op een omzet van 8,8 miljard. Dat was 23 procent, ofwel 33 miljoen dollar, meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar.

CEO Yang Yuanqing wil Lenovo verder opbouwen, blijkt uit de memo. Daarin staat te lezen dat Yuanqing “gelooft dat hij de verantwoordelijkheid heeft als eigenaar van het bedrijf, en met de mogelijkheid als leider, om ervoor te zorgen dat alle werknemers begrijpen welke impact zij hebben bij de opbouw van Lenovo.”

Maandsalaris

De beloning komt neer op circa 325 dollar per werknemer. Ongeveer 85 procent van de groep ontvangers werkt in China, waar dat bedrag niet gering is. Een gemiddeld maandsalaris voor stedelijke werkers bij particuliere bedrijven in China is 392 dollar.

Het mooie financiële gebaar is geen unicum. Vorig jaar gaf de 48-jarige Lenovo-baas ook al 3 miljoen dollar van zijn bonus weg aan werknemers. Terwijl ook de topmannen Oleg Deripaska van de Russische aluminiumproducent Rusal (3 miljoen dollar in aandelen aan 120 werknemers) en Simon Wolfson van het Britse kledingbedrijf Next (3,7 miljoen dollar in cash aan 19400 werknemers) in 2012 hun bonus deelden.