“We vervangen continu machines, kapotte onderdelen en we verbeteren zaken, zoals de koeling", stelt it-manager Wayne Salter van de facilitaire it-dienst van het CERN. “Veel mensen beseffen het niet, maar het computercentrum [van CERN - red.] is als een levend wezen. Je installeert niet simpelweg apparatuur die het dan eeuwig doet."

Vier keer per jaar

Salter vertelt in het interne magazine van het Zwitserse onderzoeksinstituut over het aanhoudende onderhoud én vernieuwing. Zo'n vier keer per jaar voert CERN een grootscheepse verwijderingsoperatie uit. “In de loop van 2012 vervangen we in totaal zo'n 1500 servers. Deze zijn ongeveer 4 jaar oud en simpelweg langzamer en minder efficiënt dan de nieuwe modellen die nu op de markt zijn."

Terwijl deze 'oude' servers niet meer voldoen voor het zware rekenwerk bij CERN kunnen ze nog prima dienst doen voor andere toepassingen. Begin deze maand zijn 161 afgeschreven servers op een vrachtwagen geladen om naar Marokko te gaan. CERN heeft in mei 2011 op een conferentie in Malta beloofd enkele honderden servers te doneren aan universiteiten rond de Middellandse Zee.

LHC-data analyseren

De ene helft van de nu verscheepte lading wordt gebruikt om een Tier 2 grid-centrum op te bouwen in hoofdstad Rabat. Tier 2-onderzoekscentra zijn via Tier 1-instituten verbonden met CERN. De andere helft van de 'oude' servers wordt opgenomen in het bestaande RUPHE-netwerk van vier natuurkundige instituten die onderzoek doen naar energie. In wezen blijven de gedoneerde servers dus nog wel 'CERN-werk' doen; Marokkaanse wetenschappers analyseren op die systemen data van de deeltjesversneller LHC die in Genève bij het CERN staat.

Professor Abdeslam Hoummada (links) en CERN-directeur Rolf Heuer zwaaien de afgeschreven servers uit voor de reis naar Marokko: Klik voor groot