Google en Gmail waren sinds vrijdagavond in China ontoegankelijk, meldt persbureau Reuters. Daarna liet het Amerikaanse bedrijf weten dat er geen sprake was van een storing aan zijn kant. Het lijkt er dan ook op dat de Chinese overheid diverse Google-diensten heeft geblokkeerd. Na alle ophef is de zoekmachine zaterdag in China weer bereikbaar geworden, maar dat gold zaterdagmiddag nog niet voor Gmail.

Politiek gevoelig

De webblokkade viel samen met het partijcongres van de Communistische Partij dat momenteel in In Beijing plaatsvindt. Dat is een zeer politiek gevoelig evenement. Het ontoegankelijk maken van Google-diensten vormt een nieuw incident in de lange geschiedenis van conflicten tussen de Chinese autoriteiten en het Amerikaanse internetbedrijf. In 2011 blokkeerde China Gmail ook al korte tijd. "Dit is een overheidsblokkade die zodanig is uitgevoerd dat het lijkt alsof het probleem bij Google ligt", stelde Google destijds. YouTube wordt in het Aziatische land al sinds 2009 geblokkeerd.

Censuur en hackaanvallen

Reden voor de verstoorde relatie tussen Google en de Chinese overheid is dat het Amerikaanse bedrijf weigert censuur te plegen op zoekresultaten. Dat leidde tot het terugtrekken uit het land in 2010. De Chinese versie van Google werkt sindsdien vanuit Hong Kong. De relatie tussen China en Google verslechterde aanzienlijk na hackaanvallen op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten eind 2009 en een poging om de broncode van Google te stelen. Volgens het bedrijf waren die aanvallen afkomstig uit China.