Gisteren bleek ook plotseling bijna de hele zoekmachine van Google geblokkeerd voor Chinese gebruikers, hoe onschuldig de zoekterm ook was.

Veel media dachten in eerste instantie dat Peking nu definitief te stekker uit Google.cn trok, maar Google kwam zelf met een andere verklaring. Volgens het internetbedrijf was de blokkade het resultaat van een technische fout in de eigen systemen. Later draaide Google dit terug en zegt het bedrijf niet zeker te zijn waardoor de problemen zijn veroorzaakt. Op dinsdag bleek dat een deel van China geen gebruik kon maken van de zoekmachine, hoewel het wel mogelijk was om google.com.hk te bereiken. Naar dat domein routeert Google Chinese gebruikers sinds kort.

Het vermoeden rees dat Google de sites van de zoekmachinegigant had geblokkeerd. Google zei in eerste instantie echter dat het aan een verandering van de servers lag. "In de loop van de laatste 24 uur verscheen 'gs_rfai' in de url's van Google-zoekopdrachten in de hele wereld als deel van de zoekparameter, een string karakters die informatie van de query naar Google stuurt zodat we het beste resultaat kunnen tonen", aldus Google tegen de IDG News Service.

Radio Free Asia

"Omdat deze parameter de letters rfa bevatte associeerde de great firewall deze zoekopdrachten met Radio Free Asia, een service die al tijden onbereikbaar is vanuit China, vandaar de blokkade." Maar later op de dag kwam Google terug op deze uitleg, de bewuste parameter werd namelijk al een week geleden toegevoegd. Daaruit concludeerde het bedrijf dat de blokkade van google.com.hk aan een wijziging van de great firewall moest liggen.

Raadsel

Op dit moment zijn alle zoekopdrachten in China weer normaal, ondanks dat Google niets veranderd heeft. China beschuldigen van een blokkade zou dan ook te ver gaan. "We zullen in de gaten blijven houden wat er aan de hand is, maar voorlopig lijkt het probleem te zijn opgelost", aldus Google. Het gaat om zoekopdrachten, foto's en nieuws. De mobiele sites van Google blijven nog steeds gedeeltelijk geblokkeerd, die blokkade treedt sinds begin deze week op.

Google routeert al het verkeer van de originele Chinese variant van de zoekmachine sinds kort naar het Hongkongse zoekdomein. Dit omdat de zoekmachine zich niet meer wilde conformeren aan de censuur die China verplicht. De relatie tussen China en Google is verslechterd sinds hackaanvallen op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten en een poging om de broncode van Google te stelen. Volgens het bedrijf waren die aanvallen afkomstig uit China.