Google bevestigt dat delen van de mobiele diensten in China geblokkeerd worden, bericht de IDG News Service. Maar het is onduidelijk hoe groot de gevolgens zijn van deze blokkade zijn. Ook kan niet worden bevestigd dat de blokkade een gevolg is van het oplopende conflict tussen Google en China.

De blokkade is sinds zondag van kracht en geldt voor de zoekmachine, Google Maps en nieuwsdiensten van de zoekgigant. De blokkade is te zien op de statuspagina die Google opende voor Chinese klanten. Het is de eerste keer dat er iets aan die pagina veranderde.

Verdere blokkades

Daar is ook te zien dat YouTube en Blogger nog steeds geblokkeerd zijn. Google Docs, Groups en Picasa zijn gedeeltelijk beschikbaar. Langzaam worden de gevolgen duidelijk van het terugtrekken van de zoekmachine uit China, Google.cn linkt sinds kort door naar de Taiwanese variant van de zoekmachine. Google besloot na hackaanvallen die volgens het bedrijf afkomstig waren uit China zich niet meer te conformeren aan Chinese staatscensuur.

Het Chinese webportaal Tom Online heeft inmiddels Google geschrapt als standaard zoekmachine en geeft de voorkeur aan Baidu, de grootste concurrent van Google in China. Mobieltjesmaker Motorola besloot onlangs ook al om Android-telefoons in China Bing-bookmarks en zoekwidgets te geven, als alternatief voor Google.

Telefoonfabrikant Unicom maakte bekend Google niet als zoekmachine te gebruiken. De zoekgigant stelde zelf al de beschikbaarheid van Andoid-applicaties voor Chinese telecomoperators uit.