De Chinese Wikipedia, onderdeel van de internationale encyclopedie die door vrijwilligers wordt samengesteld, wordt vanaf 3 juni gecensureerd.

Die datum is niet toevallig gekozen, vermoeden medewerkers aan de encyclopedie. Op 4 juni was het precies vijftien jaar geleden dat het Chinese leger een einde maakte aan de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede.

De Chinese overheid grijpt de aanloop naar 4 juni traditioneel aan om de teugels strakker aan te trekken: dissidenten worden harder aangepakt en de censuur wordt verscherpt.

Mogelijk heeft ook een artikel van de IDG News Service bijgedragen aan de censuur. De nieuwsdienst van uitgever IDG had in mei een artikel gewijd aan de Chinese Wikipedia. Daarin werd onder meer gewezen op de bijdrage over de bloedig neergeslagen opstand van juni 1989.

De blokkade komt niet geheel onverwacht voor de Chinese auteurs van Wikipedia. "Ik was al langer bang dat dit een keer zou gebeuren", aldus een van de medewerkers. "De Chinese Wikipedia bevat veel artikelen over gevoelige onderwerpen die nog steeds taboe zijn in China."

Zondag hebben de Chinese autoriteiten de toegangsblokkade uitgebreid tot alle (anderstalige) versies van Wikipedia.