"De Chinese telecommarkt is open", zegt woordvoerder Zhu Hongren van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie. De Chinese regering zal het gebruik van welk besturingssysteem dan ook niet beperken zolang dat maar conformeert aan Chinese wet- en regelgeving. Het ministerie verklaart dit in reactie op vragen over Googles smartphonebesturingssysteem Android, meldt de IDG News Service.

Politieke rel

De Amerikaanse zoekmachine heeft namelijk vorige week de lancering van twee Android-toestellen voor de Chinese markt uitgesteld. Dat zijn toestellen van Motorola en Samsung. De rel over de Chinese hackaanvallen op Google en 33 andere Amerikaanse bedrijven raakt namelijk niet alleen de zoekmachine van Google. Het bedrijf weigert nog langer censuur te plegen voor China en dreigt het land anders te verlaten.

Google-alternatieven

Motorola heeft al aangekondigd op zijn Android-toestellen voor de Chinese markt Google niet langer als zoekmachine te gebruiken. De Chinese zoekmachine Baidu wordt de default. De twee bedrijven hebben hiervoor een deal gesloten, meldt Computerworld.

Andere deals, voor e-mail en maps, staan op stapel, zegt Motorola. Die apps biedt de telefoonfabrikant dan via eigen app store Shop4apps aan voor de Chinese markt. De Android-winkel van Google is daar niet beschikbaar. Motorola overweegt Shop4apps ook uit te brengen voor andere landen.