De FBI meldt dat de groepering software van Microsoft en Symantec vervalste. Er zijn ongeveer 290.000 cd's met vervalste software in beslag genomen ter waarde van 500 miljoen dollar. Verder is er voor 7 miljoen dollar aan andere zaken in beslag genomen.

Tijdens een van de invallen, die de afgelopen twee weken plaatsvonden, zijn een vermeende vervalser, Ma Ke Pei, en tien andere mensen gearresteerd die te maken zouden hebben met vervalste Symantec-software. Ma werd in de VS in 2003 al copyrightschending van Microsoft-software ten laste gelegd. Toen wist hij echter naar China te vluchten.

Afgezien van de inbeslagnames en de arrestaties heeft de FBI zes fabricatielijnen en verkoopfaciliteiten weten te ontmantelen. Ook is er beslag gelegd op nog eens 47.000 vervalste Microsoft-cd's.

Impact

Volgens antipiraterijexpert van Microsoft David Finn is deze zaak, te oordelen naar het aantal productielijnen, grootte van de operatie en de omvang van de distributie, een van de grootste ooit. "Wij hebben nog nooit een zaak gezien die zo groot is", zegt hij. "Wij denken dat de ontmanteling een waarneembare impact gaat hebben op softwarepiraterij en op de markt."

Het syndicaat was verantwoordelijk voor het maken van vervalsingen van dertien Microsoft-producten, die zijn teruggevonden in 27 landen, zo stelt Finn. Onderzoekers hebben vervalsingen gevonden die dateren uit mei 2001. Microsoft schat dat deze piraterijgroepering hen in de afgelopen zes jaar 2 miljard dollar aan omzet heeft gekost.

De softwaregigant geeft aan dat het Windows Genuine Advantage Notifications-programma, een anti-piraterijprogramma dat verifieert of een Windows-versie legaal is, sleutelinformatie heeft opgeleverd bij het opsporen van deze bende. Microsoft meldt dat meer dan 1000 klanten, waarvan werd ontdekt dat zij geen legale versie hadden, hun cd met het besturingssysteem naar Microsoft hebben gestuurd voor analyse. "Deze cd's hebben wij later kunnen linken aan het syndicaat", aldus de softwaregigant.