Sinds twee dagen is het door Chinezen in Nederland beheerde Gogodutch.com niet meer op de normale manier bereikbaar. Alleen via het ip-adres van de in Noord-Amerika gesitueerde server is de site nog te bezoeken. Op het forum wordt in het Chinees gespeculeerd over de domeinkwestie.

Een tipgever vertelt Webwereld dat de hoofdredactie van Gogodutch.com een mail heeft gekregen van de Chinese overheid. Er zouden "illegale discussies" plaatsvinden op de site, waardoor besloten is de site uit de lucht te halen.

Politiegeweld

GogoDutch.com staat geregistreerd bij het in China gevestigde Xin Net. Deze registrar houdt zich strikt aan de Chinese censuur, zo blijkt uit een rechtszaak in 2009. Een professor klaagde toen - met succes - Xin Net aan. De registrar had namelijk de site van de professor offline gehaald omdat hij schreef over corruptie en politiegeweld.

De beheerders van GogoDutch stoeien al langer met de Chinese censuur, zo blijkt uit een ouder interview op de site van de Wereldomroep. De site wordt veel door in Nederlands studerende Chinezen gebruikt, maar ook door Chinezen in het thuisland.

Het forum is al regelmatig geblokkeerd in China, voordat de domeinnaam geregistreerd werd in China zelf, bij het daar gevestigde bedrijf Xin Net. Dat betekent wel dat het forum zich aan de wetgeving van het communistische land moet houden.

Falung Gong

"Als mensen zich bij ons inschrijven, zeggen we erbij dat ze over sommige dingen niet kunnen praten omdat we anders geblokkeerd worden. Je hebt altijd mensen die maar met één onderwerp bezig zijn, zoals de Falun Gong. Maar dat zijn er niet veel. De meesten zijn bezig met het leven in het algemeen", zei GogoDutch-oprichter Xindan destijds tegen de Wereldomroep.

Een reactie vragen aan GogoDutch blijkt lastig. Het webmaster-mailadres werkt vanwege het terugtrekken van de domeinnaam niet meer. De Chinese registrar Xin Net is per mail gevraagd om een reactie.