De cyberpolitie trekt in bij China's succesvolle internetbedrijven. Het ministerie van Publieke Veiligheid gaat eenheden installeren bij de belangrijkste websites en internetbedrijven. Zo moeten criminele activiteiten zoals fraude worden voorkomen, alsook het "verspreiden van geruchten", meldt The Wall Street Journal op basis van China's staatspersbureau Xinhua.

Meer controle online

Met fysieke internetpolitie op de werkvloer neemt de overheid de online regie strakker in handen. China is verwikkeld in een Koude IT-oorlog met de Verenigde Staten, met exportverboden en het onderling boycotten van bedrijven. Maar het land wil ook graag meer controle op online fora, waar de publieke opinie voor een sterk deel beïnvloed wordt. De agenten moeten hiervoor zorgen.

In dat kader introduceerde China eerder dit jaar tevens strengere regels voor sociale netwerken. Accounts die de nationale veiligheid op welke manier dan ook ondermijnen of illegale diensten promoten zijn strikt verboden, terwijl accounts die volgens de overheid geruchten verspreiden, kritiek uiten op de Communistische Partij of pornografie bevatten worden verwijderd.

Arrestatiegolf

Bovendien is op 1 juli een controversiële nieuwe wet aangenomen op het gebied van nationale veiligheid. Deze wet geeft de Chinese overheid veel meer macht om dissidenten tegen te gaan. Zo zijn afgelopen maand tientallen mensenrechtenadvocaten gearresteerd.