De Chinese overheid maakt zich zorgen over de dominantie van Android op de mobiele markt en de controle die Google daarover achter de schermen heeft. “Het onderzoek en ontwikkeling van mobiele besturingssystemen is te afhankelijk van Android. Android mag dan open source zijn, de core technologie en ontwikkeling wordt strikt beheerst en gecontroleerd door Google", staat in een paper van het Ministerie van Economische Zaken en ICT, meldt Reuters.

Misbruik dominantie?

Android heeft in de explosief groeiende Chinese smartphonemarkt een aandeel van maar liefst 90 procent. Maar behalve deze dominantie zou Google een aantal Chinese mobiele bedrijven hebben tegengewerkt door het niet tijdig openbaar maken van de broncode van Android-versies. Ook heeft het commerciële deals om deze bedrijven in de wielen te rijden. Baidu en Alibaba hebben een eigen mobiel OS ontwikkelt, en ook Huawei zou daarmee bezig zijn.

Het document stelt geen concrete maatregels tegen Google voor, maar het kan wel een eerste signaal zijn dat Peking broedt op regulering. Vooral het feit dat lokale bedrijven claimen slachtoffer te zijn van Google's praktijken kan ertoe leiden dat de overheid Google gaat aanpakken op dit terrein.

Conflict met Alibaba

Vorig jaar kwam een conflict tussen Acer, Alibaba en Google aan het licht. Alibaba heeft een fork van Android gemaakt, Alyun, en dat draaide op een nieuwe smartphone van Acer. Maar op laatste moment ging de lancering niet door, onder druk van Google. Acer zit namelijk in de Open Handset Alliance, en leden daarvan beloven niet te werken met Android-klonen.

Google heeft al jaren een zeer moeizame relatie met de Chinese overheid. In 2010 haalde Google zijn zoekmachine weg uit China, nadat het bedrijf vanuit China was gehackt, maar Google bleef in China actief.