Nadat de Chinese overheid al eerder een onderzoek had aangekondigd tegen Microsoft wegens mogelijke marktovertredingen inzake Windows en Office, blijken er ook bezwaren te zijn in de manier waarop Microsoft zijn Internet Explorer en Windows Media Player aan consumenten aanbiedt. Dat schrijft Reuters.

Microsoft zou "niet geheel transparant" zijn geweest in de informatievoorziening over de verkopen van Windows en Office, zeggen de Chinezen, maar heeft toegezegd volledig te willen meewerken aan het lopende onderzoek. Dat dat onderzoek nu wordt verbreed, is een verrassing.

IE wordt in rap tempo ingehaald door Chrome

Internet Explorer had tot dit voorjaar een dominante positie in China, maar volgens cijfers van Statcounter is de Microsoft-browser in de laatste maanden in rap tempo ingehaald door Chrome.

Opmerkelijk is is dat Microsoft al in 2001 een onderzoek afkocht van de Amerikaanse overheid over de bundeling van IE met Windows en in 2004 een boete van bijna 1,4 miljard euro moest betalen aan de EU vanwege de bundeling met WMP.

Microsoft ligt in China al langer onder vuur. Zo heeft de centrale overheid het gebruik van Windows 8 door overheidsinstanties verboden vanwege "spionagepraktijken" door de Amerikanen die daarvoor Westerse software zouden gebruiken. China is inmiddels al ver in de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem.


ICT op Luxe jachten