Mensen kunnen worden beschoten met een elektromagnetische straal waardoor het water onder hun huid gaat koken en immense pijn veroorzaakt. De Verenigde Staten hebben zo'n wapen al ontwikkeld, maar die functioneert matig en is nauwelijks inzetbaar. China heeft nu zijn eigen versie ontwikkeld, meldt het militaire blad Jane's Defence Weekly.

Werkt hetzelfde als een magnetron

Het kanon werkt met dezelfde technologie als een magnetron. Door met een golflengte van een millimeter elektromagnetische straling te richten op personen worden de watermoleculen onder de huid verhit, wat een intense pijn veroorzaakt. Volgens de Chinezen heeft het kanon een bereik van 80 meter tot op een kilometer. China wil het kanon volgens Jane's gebruiken op marineschepen, om vijandige boten aan te vallen zonder dat er schade aan die aangevallen schepen ontstaat.

De Amerikanen hebben het wapen wel meegenomen naar Afghanistan, maar nooit gebruikt vanwege de angst voor propaganda door de vijand, maar eigenlijk was het wapen ook nauwelijks inzetbaar. Het duurt 16 uur om het kanon op te starten en het werkte heel slecht bij regen of in stoffige omgevingen als een woestijn.