De Chinese overheid heeft de lijst gepubliceerd van meer dan 300 belangrijke patenten van Microsoft, waarvan 127 die het bedrijf heeft op het Google-besturingssysteem Android. Die lijst was tot voor kort geheim. Althans, Microsoft wilde tot nu toe niets vertellen over die patenten en degenen die een overeenkomst met Redmond sloot hadden een geheimhoudingsplicht.

China kreeg lijst na Nokia-deal

Maar nu ligt het dus op straat. China heeft de patentenlijst in handen gekregen bij het goedkeuringsproces van de overname van Nokia door Microsoft, zo meldt de Amerikaanse technieuwssite Ars Technica.

Op de lijst (Microsoft Word, docx-bestand) staan 127 patenten over technologie die volgens Microsoft zijn gebruikt in Android. Daarnaast staan er 73 zogeheten standard-essential patenten op: technologie die inmiddels standaard wordt gebruikt en zelfs essentieel is voor hedendaagse technologie.

Op de lijst staan tevens patenten die Microsoft samen met Apple via het patentenvehikel Rockstar heeft verkregen van het bankroete Nortel. In die prijzenslag (4,5 miljard dollar) versloeg Rockstar onder meer Google. Microsoft haalt via de patentendeals met makers van Android-devices tussen de een en twee miljard dollar per jaar op.

Webwereld heeft Microsoft om commentaar gevraagd op het publiceren van de lijst.